Tilbage

Om den Kommunale Ungeindsats

Den Kommunale Ungeindsats

Lov om Kommunal Ungeindsats fra 2018 trådte i kraft 1.08.2019. Med den Kommunale Ungeindsats bliver der sat fokus på det tværfaglige samarbejde omkring de unge, så opgaven med at forankre den unge i uddannelse og job, ses som en helhedsopgave. Den unge skal have én indgang, én plan og én kontaktperson. Tilsammen skal dette skabe en enhedsforståelse for den unge af kommunen.

Den Kommunale Ungeindsats har som mål at få flere unge i uddannelse og job. Nationalt, er der en målsætning om at 90% af en årgang får en ungdomsuddannelse, og at andelen uden uddannelse og job halveres inden 2030. Disse mål støtter op om Tønder Kommunes målsætning om at reducere andelen uden for arbejdsmarkedet. Samtidig understøtter det kommunens vision om at styrke kvaliteten i folkeskolerne og om at øge unges evne til mestring af eget liv. Derudover taler strategien ind i tankerne bag samskabelse og Uddannelse til Alle.

Figur 1: Sammenhænge i planerne

Figur 1 illustrerer hvordan kommunale planer sammentænkes. Her er det beskrevet hvilke afdelinger i kommunen, der har til opgave at sikre, at der sker en koordination af den unges sag, således at den unge oplever én indgang og én plan. Fremover vil de kommunale planer, illustreret her, være koordineret i den uddannelsesplan, alle unge fremover skal have.

Én indgang, én kontaktperson og én plan

Den unge skal oplever en kommune, der står samlet og klar til ved fælles hjælp, at gribe og støtte den unge på vejen mod uddannelse og job. Det gør vi ved at have én indgang – når først den unge har henvendt sig, er bolden, så at sige, på kommunens banehalvdel. Den unge skal forholde sig til én plan, som både fastsætter et tydeligt mål og sætter en kurs for hvordan det mål skal nås.

For nogen unge vil det betyder, at flere af kommunens afdelinger skal i spil, og derfor tilbydes disse unge en kontaktperson, som er den unges anker i kommunen. Kontaktpersonen vælges ud fra hvem, af personerne omkring den unge, som har den tætteste kontakt med den unge. Opgaven for kontaktpersonen bliver blandt andet at være stifinder sammen med den unge gennem det kommunale system, samt at være tovholder på den unges sag.

Alle unge skal fremover have en uddannelsesplan, som udpeger uddannelses- og beskæftigelsesmål for den unge. Derudover bruger vi planen til at skabe overblik over den unges sag ved at samle og opsummere indsatser og mål/delmål som skitseres hos de relevante forvaltninger ved kommunen. Uddannelsesplanen erstatter ikke andre fagsystemer i beskæftigelses- og socialindsatsen. Dele af disse indsatser kan dog have betydning for planen, og derfor skal relevante oplysninger (for eksempel referater m.m.) fremgå af planen.

Det tværfaglige samarbejde

Det tværfaglige samarbejde bygger op om principperne fra Uddannelse til Alle. Her er grundtanken, at den, som ser problemet, gripper torvet, og ikke giver slip før en anden har fat. Hvis man ikke alene kan gribe om udfordringen, er man forpligtet til at inddrage relevante fagpersoner.

Man indkalder til et tværfagligt møde hvis man, i mødet med en unge, vurdere at det er nødvendigt at inddrage flere forvaltninger for at for at forankre den unge i uddannelse eller job. Her på siden kan du finde en oversigt over den arbejdsgang du skal følge. Desuden kan du finde skabeloner til mødeindkaldelse og referater.